RECENZE - Od nuly k jedničce | Peter Thiel

Jak se řídily startupy ještě předtím, než se jim startupy vůbec říkalo a co se z toho mohou naučit zakladatelé i investoři

Na českou verzi knihy Od nuly k jedničce jsem se začal těšit od chvíle, kdy jsme diskutovali o inovacích a o této knize s Filipem Dřímalkou (který k ní napsal předmluvu). Hlavním mottem knihy je totiž tvrzení, že posouvat něco „od 1 do n“ není inovace, ale evoluce. Správná inovace je vytvářet z 0 ony 1. Jak říká sám autor na úvod: „Příští Bill Gates nevymyslí operační systém, příští Larry Page nebo Sergey Brin nepřijdou s myšlenkou vyhledávače a příští Mark Zuckerberg nevynaleze sociální síť.“

Peter Thiel vychází ze své bohaté zkušenosti zakladatele PayPalu a následně investora do řady světoznámých společností jako jsou Facebook, LinkedIn a SpaceX. Jeho osobní zkušenost a spousta konkrétních příkladů je velkým přínosem v porovnání s některými start-upovými kuchařkami.

Samotný pohled na kreativitu provokuje autor hned v první kapitole, kdy pokládá čtenářům jednoduchou otázku, na kterou je ovšem obtížné odpovědět: „Na jaké důležité pravdě se s vám shodne jen velmi málo lidí?“ V odpovědi na tuto otázku nám představuje založení a začátky PayPalu a současně stručnou historii devadesátých let, nekritické nadšení pro startupy a investiční šílenství do jakékoliv technologie a také prasknutí internetové bubliny začátkem roku 2000. Paralelně ilustruje na vlastních příkladech rozhodnutí a řízení PayPalu vztah k inovacím, k jejich uplatnění a k řízení startupu.

Zajímavými myšlenkami, které autor obhajuje, jsou například výhoda posledního tahu (nevytvářejte pracně nový trh, ale přijďte jako poslední a ovládněte jej), budování monopolů, zaměření na prodej – sebelepší produkt nebo služba se prostě sám neprodá.

Investorům a zakladatelům předkládá konkrétní doporučení a zkušenosti s tím, jestli a jak dávat prvním zaměstnancům akcie, jak nastavit vlastnickou a řídicí strukturu i jak shánět do svého podniku správné lidi. V nadsázce definuje Thielův zákon: „Zpackáte-li zakládání startupu, už se to nespraví.“

Fanoušci „Druhého věku strojů“ ocení kapitolu „Člověk a stroj“, která vypráví v podobném duchu: stroje lidi nenahradí, ale pravá síla bude v kombinaci charakteristických vlastností člověka a výkonu a schopností techniky.

Zajímavé jsou autorovy vzpomínky na důležité momenty ve vývoji firem, kde Peter Thiel působil. Například způsob, jakým Mark Zuckerberg na představenstvu odmítl diskutovat nabídku o prodeji Facebooku společnosti Yahoo za miliardu dolarů.

Plusové body si zaslouží také za zhuštěný, ale kritický popis průběhu internetové bubliny přímo v Sillicon Valley včetně neskutečně nereálného optimismu velké části zúčastněných (jako jeden příklad za všechny uvádí jednoho kolegu, který plánoval IPO svoji společnosti ještě předtím, než ji měl vůbec založenou).

Od nuly k jedničce se čte velice dobře. Pokud máte načtenou nějakou tu start-upovou literaturu, pobaví vás a přinutí přemýšlet tím, jak nabourává některá klišé a vžité představy o startupech a inovacích. Peter Thiel na konkrétních příkladech ukazuje, že jeho doporučení a principy mají smysl a současně přinesla úspěch řadě firem.